Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Červená středa – víte, že křesťanství je nejvíce pronásledované náboženství světa…?

autor: | Pro 4, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika

Málo se to ví, ale také problematika církví a náboženských společností patří pod Ministerstvo kultury České republiky. Proto mi bylo ctí v týdnu ve slavném vlasteneckém sále Univerzity Karlovy v Karolinu jménem ministra Baxy a spolu s náměstkem Ministerstva zahraničních věcí ČR, Černínský palác, Eduardem Huliciusem a prorektorem UK Janem Kuklíkem pozdravit mezinárodní konferenci ČERVENÁ STŘEDA, která měla titul „Svoboda vyznání ve veřejném prostoru“ a koná se u příležitosti připomínky pronásledovaných pro víru na celém světě, kterou právě v těchto dnech tzv. červenou středou připomínáme.

Nepojal jsem zdravici pouze formálně, ale explicitně jsem odsoudil zneužívání mé rodné pravoslavné církve v Rusku, myslím, že je třeba se bezpráví stavět a nazývat věci pravými jmény…. cituji ze své úvodní řeči:

“V souvislosti s ruskou nevyprovokovanou agresí na Ukrajině, jsme totiž svědky narušení základního principu ochrany víry a náboženských svobod. Je naprosto jednoznačné, že Rusové cíleně likvidují také ukrajinskou kulturu historické budovy, sochy, obrazy, archivy, knihovny a obrovské množství předmětů, které dokládají historii ukrajinského národa. Například v Mariupolu se ruští vojáci vloupali do muzea a ukradli vzácné obrazy, sochy i vysoce cenné a vzácné křesťanské ikony.

Hluboká pravoslavná víra, ke které se sám od narození hlásím – můj dědeček a můj velký vzor byl pravoslavným knězem – je ze strany Ruska zneužívána jako propagandistický nástroj války a útlaku. Symbolem této iniciativy – červené středy – je červené světlo symbolizující krev trpících pro víru a my právě v přímém přenosu můžeme po zásahu bomb krev vidět i v pravoslavných chrámech na okupované Ukrajině.”

Dále jsem přítomným představil projekt ARCHA 1 a ARCHA 2 tedy projekty na záchranu Ukrajinského kulturního dědictví, mezi které patří i hluboké dědictví křesťanské. I vy můžete na projekt přispět na www.zapojmeukrajinu.cz

K těmto a mnohým dalším tématům zneužívání víry pro partikulární zájmy na celém světě nesmíme mlčet. Díky za organizaci i pozvání Institut pro křesťansko-demokratickou politiku (IKDP) spolu s Českou biskupskou konferencí, Ekumenická rada církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR.