Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

TÝDEN HELENY KOENIGSMARKOVÉ

autor: | Lis 18, 2023 | Hlavní stránka, Kultura

Uplynulý týden byl týdnem Heleny Koenigsmarkové. Obdržela hned dvě prestižní ceny hned od dvou mnou oblíbených ministerstev a ministrů:

Martin Baxa, ministr kultury – Ministerstvo kultury České republiky, udělil cenu “Artis Bohemiae Amicis” za celoživotní práci v oblasti kultury,

Jan Lipavský – ministr zahraničí ČR udělil medaili „Za zásluhy o diplomacii“

A já měl tu čest být u obou událostí osobně.

Helena Koenigsmarková a zažívá právě měsíc plný odcházení, které bude trvat doufejme věčně! Po 30 letech opouští ředitelskou katedru Uměleckoprůmyslového musea v Praze, ale její energie a um nás bude provázet bezpochyby i nadále.

Osobně mě s ní pojí krátký, ale o to intenzivnější pracovní vztah, absolvovali jsme spolu mnoho společných cest a událostí, otevírali velké konference u nás, strávili spolu dlouhé dny na služebních cestách v Miláně či Benátkách, kde jsme propagovali českou kulturu a zejména design. Všude ve světě zahraničí Helenu vítají s otevřenou náručí, její jméno je ve světě světového designu a muzejnictví pojmem, který otevírá českým umělcům dveře a nám dělá skvělé jméno. Byla v předsednictvech mnoha a mnoha světových organizací, posouvala celý obor mílovými kroky dopředu.

I v rámci ČR prokázala jako ředitelka UPM své manažerské schopnosti, má za sebou řadu mezinárodních výstav a dostala Uměleckoprůmyslové muzeum na mapu špičkových muzeí světa. Získala pro UPM mnoho vzácných artefaktů (naposledy mnou taky propagovanou Kubistickou sbírku, ale mnohé mnohé další), dokázala dohlédnout na desítky expozic a prestižních výstav u nás i v zahraničí..

Tedy Heleno, díky za vše v naší dosavadní etapě, mnoho jsem se naučil a inspiroval. A jak oba víme, spolupráce zdaleka nekončí. Jedeme dále.