Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

TŘEBÍČ slaví 20 let na prestižním seznamu UNESCO…..

autor: | Srp 22, 2023 | Hlavní stránka, Kultura

Bylo mi ctí jménem Ministerstvo kultury České republiky oslavit a spoluzahájit konferenci k 20ti letům Třebíč v prestižním seznamu UNESCO. Oslavy, to jsou odborná konference, prohlídky, divadelní představení i koncert v kulisách tohoto krásného města. Pro vás virtuální prohlídka – odkaz níže

Od zápisu židovské čtvrti se hřbitovem a areálu baziliky svatého Prokopa mezi výjimečné světové pamětihodnosti uplynulo rovných dvacet let. V 80. letech přitom hrozilo, že židovské město nahradí socialistická výstavba.

V době svého zapsání na seznam UNESCO (2003) se jednalo o jedinou židovskou památku mimo území Izraele, která byla zapsána jako celek. Ucelené židovské město, jako máme tady, je prostě světovou raritou, už jen pro to, že většina podobných ve světě byla nenávratně zničena, vyhlazena a její obyvatelé vyvražděni v koncentračních táborech… což je ostatně i osud většiny židovských spoluobyvatel Třebíče.

Třebíč totiž kdysi patřila k významným střediskům židovské kultury na Moravě a unikátně zachovalá židovská čtvrť a současně křesťanská bazilika sv. Prokopa je dochovaným svědectvím soužití Židů a křesťanů, které probíhalo v míru, než se věci známě zvrhli… nenávist, nesnášenlivost, to je prostě naše historie, i tato památka ukazuje, jak je toto vše bylo zbytečné, jak se věci dají řešit jinak, když se chce…. A jak si musíme dávat pozor, abychom sami sebe nestrhli do primitivní xenofobie, rasismu apod. Naše dějiny jsou toho plné.

Židovská čtvrť s hustou zástavbou zahrnuje více jak 120 obytných domů, které doplňují objekty bývalých židovských institucí – radnice, školy, rabinátu a chudobince.

UNESCO, světové dědictví, je prestižní seznam, jak zaznělo i na konferenci, celý svět, po dobu celé své existence od pravěku až dodnes, má zapsaných pouhých 1 157 položek, ve 167 zemích, na kterých se musí doslova shodnout odborníci z celého světa. Nejde jen o prestiž, reklamu a umístění na turistické mapy světa, Zápis samotný je odměnou za příkladnou péči o toto dědictví, ale také závazkem, že jeho hodnoty budou nadále chráněny, rozvíjeny a propagovány, a v tom nejlepším stavu předány dalším generacím.

Kdybyste si chtěli dát virtuální prohlídku tak zde, ale je samozřejmě lepší ta reálná, tak neváhejte:

https://www.unesco-czech.cz/trebic/virtualni-prohlidka/…

Díky všem co se na zápisu i uchovávání našeho nejvzácnějšího kulturního dědictví podílejí, jim patří všechna čest a sláva!