Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Designblok na různých místech v Praze – musíte vidět!

autor: | Říj 3, 2023 | Hlavní stránka, Kultura

Letošní Designblok, Prague International Design Festival 2023 25th Anniversary Edition – Ode dnes do neděle!

Včerejší malé Déjà vu z Milánského design weeku, který jsem měl tu čest zahajovat za Ministerstvo kultury České republiky v dubnu v Miláně – výstavu Made by Fire / Praha Míčovna se právě včera slavnostně otevřela na Pražském hradě. Po letech trochu zatuchlých zahrad Pražského hradu se (nejenom) tradiční Míčovna otevírá kultuře a začalo se zostra, právě instalací špičkového českého designu v rámci Desigblolku.

Za významného přispění Ministerstva kultury České republiky a jeho Národního plánu obnovy vznikl výstavní projekt Moravské galerie v Brně – Jan Press, připravený ve spolupráci s pražským mezinárodním festivalem designu Designblok vedeným Janou Zielinski a Jiřím Mackem, představil nejdříve na nejprestižnější mezinárodní přehlídce Milano Design Week více než padesát autorských děl z Česka, které teď připutovali do Čech. Výše zmiňovaní patří k neúnavným propagátorům českého designu i kurátorům celé akce Designblok a je to rok od roku leší! Díky. Kurátorem Made by Fire je pak neméně dobrý Maxim Velcovsky.

Výstava nabízí pohled na tvorbu více než čtyřiceti autorů a autorek pohybujících se v oblasti designu a užitého umění i vhled do současné tvorby a vzniku jednotlivých objektů. Ucelený výběr svým rozsahem představuje jednu z největších výstav českého skla, porcelánu a keramiky v zahraničí za uplynulé roky. A nyní k vidění u nás.

Ale Made by Fire není jediné lákadlo Designweeku a dokonce ani jediné lákadlo zahrad Pražského hradu. Hlavní výstavou letošního Designbloku bude Designblok Cosmos s podtitulem intergalaktická krása českého designu. Unikátní instalace, taková hezká velká stříbrná věc v zahradách, viz obrázek, stojí za to a samozřejmě i další věci.

Hlavní “stan” Designbloku je v Národní galerii Praha, a také v Uměleckoprůmyslové museu v Praze, jehož odcházející i přicházející ředitelku Helenu Koenigsmarkovou a ředitele Radima Vondráčka jsem včera s láskou zvěčnil se svou maličkostí. Hlavní část trvá do neděle, v zahradách pražského hradu o týden a něco déle. Oficiální zahájení již dnes v 19:30 ve Veletržním paláci. Stíháte!

Podrobnosti zde: https://www.designblok.cz/