Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Ukrajinská kultura nesedí v koutě

autor: | Srp 28, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika

Skvělá včerejší oslava День Незалежності України. Разом до перемоги! / Den nezávislosti Ukrajiny.

Společně k vítězství!

Bylo mi ctí jménem Ministerstva kultury České republiky a ministra Martina Baxy promluvit vedle místopředsedy vlády Víta Rakušana, Kláry Šimáčkové Laurenčíkové – zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Tomáše Kopečného – vládního zmocněnce pro Ukrajinu.

Zdůraznil jsem důležitost kultury v životě každého národa, kulturní kořeny a tedy i pouto minulosti se současností chránit. Ruský agresor bombarduje a rabuje památky, muzea, galerie, archivy, prakticky zastavil “obyčejný” kulturní život v zemi, aby lidi kulturně vykořenil, zastrašil, vymazal jejich identitu – Nepovedlo se!

Zdůraznil jsem, že Česká republika a MK podporuje ukrajinské úsilí a bude i nadále hledat cesty, jak podpořit ukrajinskou kulturu. V této souvislosti jsem zmínil i velmi cennou dlouhodobou spolupráci s ICOM Czech Republic, mezinárodní organizací, jejíž česká pobočka se v průběhu Putinovy agrese velmi angažuje v podpoře ukrajinské kultury a Ministerstvo kultury ČR s ní úzce spolupracuje.

Zmínil jsem také Tvůrčí stipendia pro Ukrajinské spisovatele, které jsme vypsali zde:

https://www.mkcr.cz/oblast-literatury-cs-383

Den to byl plný Ukrajinských umělců, lidí, co pomáhají. Díky Ukrajinská iniciativa v ČR za organizaci a skvělý den plný naděje.

Přítomno bylo mnoho organizací, které Ukrajině pomáhají, které se angažují, v čele asi s nejznámějším crowfundigovým portálem www.zbraneproukrajinu.cz , kupte si třeba známá trička a podpořte tak jejich činnost, od začátku ruské agrese již vybrali více jak 550 milionů, což je úctyhodná částka!

Sláva Ukrajině!