Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Měsíc autorského čtení zvaný MAČ – Lvov Ukrajina – včera i dnes…

autor: | Čvn 28, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika, Vzdělávání

Krásné UNESCO město Lvov, pozdní červen, včerejší večer, prestižní literární festival… Měsíc autorského čtení pod kuratelou Větrné mlýny, přítomno mnoho českých a ukrajinských autorů, spisovatelů, básníků, umělců…. Atmosféra války je všudypřítomná, v každém vystoupení, v každých slovech. Ale jakoby vlastně lidé ukazovali nikoliv zoufalství, což explicitně zaznívá od řečníků, českých i ukrajinských autorů, ale odhodlání, naději. Rusové chtěli Ukrajince zničit a vymazat jejich identitu a kulturu, bombardují byty a elektrárny, ale ve velké míře muzea, galerie, knihovny… Opak je pravdou, kultura žije, možná více než kdykoliv před tím. Ukrajina je hrdá země, plná rozmanité kultury, plná naděje, který se mísí s neskutečným smutkem, toho smutku je opradu hodně, všude kolem. Z českých autorů vybírám např. Petra Hrušku, Jaromír Typlt, Karel Škrabal, Ivana Motýla, Jiří Dědeček či Adéla Knapová, ale i mnohé další. Jsou tu autoři Slovenští a samozřejmě i Ukrajinští v čele např. se skvělou Katerynou Kalytko.

Mám tu čest reprezentovat spolu s Janou Malíkovou a Petrem Hnizdem naše Ministerstvo kultury České republiky a ministra Martina Baxu – dnes nás ještě čeká mnoho schůzek, na radnici budeme přijati starostou města a setkáme se rovněž s vedoucími státních a městských institucí, divadel, muzeí, koncertních síní a nezávislými organizacemi, s nimiž budeme diskutovat o aktuálních potřebách ukrajinského kulturního sektoru a také o možnostech budoucí spolupráce a naší pomoci kulturnímu sektoru.

Měsíc autorského čtení každoročně svým pojetím zprostředkovává všem zájemcům o literaturu setkávání se zajímavými osobnostmi a literárními díly ze středoevropského prostoru. V praxi tak dokazuje přiblížit literaturu lidem, což je aktivita bezesporu záslužná a nanejvýš potřebná. Akce se tak stala neodmyslitelnou součástí kulturního kalendáře několika měst nejen v České republice. Jeho návštěva Lvova je více než symbolická, dává tolik potřebnou naději, tolik potřebné rozptýlení, chcete-li normálnost.

Jde o projekt s českými kořeny a za dobu svého trvání se stal nejen ambasadorem české literatury v zahraničí, jakýmsi vývozcem české kultury, ale je též dovozcem a propagátorem zahraniční literární tvorby. Měsíc autorského čtení vznikl v roce 2000 v Brně a v průběhu času se rozšířil i do dalších měst. V roce 2023 probíhá v Brně, Ostravě, Bratislavě a Prešově. MAČ zahrnuje dvě hlavní programové linie: jedna z nich, domácí, reprezentuje literatury pořadatelských zemí, druhá písemnictví země, která je v daném roce čestným hostem. MAČ každoročně zahajuje 1. července v Brně (letos výjimečně právě ve Lvově) a pak se po jedenatřicet dní nepřetržitě stěhuje z jednoho pořadatelského města do druhého.

Díky hlavním organizátorům Lucii Řehoříkové a Petru Minaříku, na Ukrajinské straně pak Grigory Semenchuk. Díky!