Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Návštěva ukrajinského města Lvov – Měsíc autorského čtení

autor: | Čvn 29, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika, Vzdělávání

“Říká se, že za války mlčí můzy. Nicméně u nás doma také říkáme, že přežije-li kultura, přežije národ. Proto považuji za velmi důležité hledat cesty, jak ukrajinskou kulturu podpořit,” abych tak citoval sám sebe a postoj Ministerstva kultury České republiky při zahajování včerejších schůzek ve Lvově, kde pokračoval náš program kulturní návštěvy (nejenom) Měsíc autorského čtení

Se starostou města Lvova Andrij Sadovyi jsme hovořili o aktuální situaci, o projektech, na kterých město pracuje zejména v souvislosti s péčí o lidi, kteří byli vážně zraněni a postiženi v souvislosti s Putinovou agresí na Ukrajině. Jde o projekt komplexní péče UNBROKEN Ukraine – primární lékařské, rehabilitační, včetně zajištění protetických pomůcek, ubytování i psychologické péče. Starosta Sadovyi zmínil, že právě pro tento projekt město hledá další partnery ke spolupráci. Velmi zajímavým segmentem je i arteterapie, která velmi pomáhá obětem válečných hrůz.

V Instittutu pro kulturní strategii jsme se pak setkali s kulturní obcí města Lvova – vedoucími státních a městských institucí, divadel, muzeí, koncertních síní a nezávislými organizacemi. Diskutovali o aktuálních potřebách ukrajinského kulturního sektoru, ale také o možnostech budoucí spolupráce a provázání s našimi institucemi v ČR.

Zdůraznil jsem při všech schůzkách, že Česká republika podporuje ukrajinské úsilí a bude i nadále hledat cesty, jak podpořit ukrajinskou kulturu. V této souvislosti jsem zmínil i velmi cennou dlouhodobou spolupráci s ICOM, mezinárodní organizací, jejíž česká pobočka se v průběhu Putinovy agrese velmi angažuje v podpoře ukrajinské kultury a Ministerstvo kultury ČR s ní úzce spolupracuje.

Následovalo setkání s náměstkyní ukrajinského ministerstva kultury Katerinou Čujevou Kateryna Chu. Předmětem debaty byly aktuální potřeby ukrajinské kultury a situace ukrajinského kulturního sektoru. Náměstkyně hovořila o tom, jak válka dopadá na ukrajinské kulturní dědictví i na živou kulturu. Předmětem diskuse byly i další možnosti pomoci a způsobech propojování českých a ukrajinských kulturních institucí. Shodli jsme se, že je dobré vytvořit seznam projektů, u kterých by ukrajinská strana měla zájem o spolupráci s Českou republikou. Další součástí programu bylo setkání s vedoucí nevládní organizace Post-Bellum Ukraine Jevhenijí Nesterovyč. V současné době organizace, která funguje rok, natočila více než 70 svědectví…

K Měsíci autorského čtení a jeho autorům se ještě vrátím zítra, byl to velký zážitek…

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 356826450_10227424850225947_2102750696195287740_n.jpg.