Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

Novely zákonů o České televizi a Českém rozhlase posilují jejich nezávislost!

autor: | Kvě 17, 2023 | Hlavní stránka, Kultura, Politika

Někdy je třeba se i pochválit, tedy více jak roční práce naší koalice a našeho týmu Ministerstva kultury České republiky, v čele s ministrem kultury Martinem Baxou, byla ve Sněmovně dnes korunována úspěchem ve třetím závěrečném čtení. Zákon je schválen, teď ještě Senát a prezident. Roční obstrukce opozice, která nás podezřívala z toho, co sama léta dělala, skončily.

Poslanecká sněmovna dnes za podpory Pirátů  schválila klíčové novely zákonů o České televizi a Českém rozhlase. Výrazně jsme posílili nezávislost a stabilitu těchto veřejnoprávních médií, zlepší se systém voleb členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Členové budou voleni ze dvou třetin Sněmovnou a z jedné třetiny Senátem. Doposud byly volby zcela v kompetenci Poslanecké sněmovny. Volby členů rad se tímto výrazně diverzifikují, což zvýší nezávislost obou médií na aktuální politické situaci.

Také se zpřísňují pravidla pro nominace členů Rad, už žádné náhodné a účelově založené neziskovky nominující obskurní postavy, ale pouze neziskovky existující více jak 10 let budou mít to právo nomince.

Ministerstvo kultury zároveň již připravilo takzvanou “Velkou novelu” mediálních zákonů a naše vláda tím plní své programové prohlášení, ve kterém se zavázala zajistit trvalou udržitelnost financování veřejnoprávních médií. Projednávání této novely se očekává v druhé polovině roku. Tak také držte palce.

Na obrázku historický vývoj loga ČT. Dnes už je ovšem jiné, že …….