Blog Ondřeje Chrásta. 
Převážně o kultuře, politice a vzdělávání. 

3 roky od uzavření kultury v Covidu – Vyrážejte za kulturou, kultura vás potřebuje!

autor: | Bře 13, 2023 | Hlavní stránka, Kultura

Aneb na co si dnes už zajít můžete. Aneb další Chrástovy kulturní tipy minulých týdnů.

Co mají společného malíř Ondřej Sekora, sochař Krištof Kintera nebo vrcholní čeští designéři Vrtiška a Žák? V Covidové pandemii jste nemohli chodit na jejich výstavy!

Je to neuvěřitelné, ale je to tak, taky vám to připadá jako věčnost? Přesně před 3 lety se zavírala (nejenom) kultura, desetitisíce pracovníků v kultuře bylo ze dne na den bez obživy a my všichni v nejistotě a kulturním absťáku. Ne, online kultura nenahradila živou kulturu, a to ani vzdáleně. Přežili jsme, je to všechno hodně vzdálená minulost, snad se to nevrátí, ale pokud si chcete pro jistotu (kdyby znovu zavřeli) užít kultury plnými doušky, přijměte mé typy minulých cca 14 dní. 

SEKORA – Výstava Ondřej Sekora – známý i neznámý

Srdcová záležitost nejenom proto, že se odehrává na milované Praha 6 ve Villa Pellé pod vedením Vladany Rýdlové. Sekora je člověk 20 století. Zcela typický a zcela vzorový. Jeho osud a život je nezáviděnyhodný, za nacistů pro manželství s židovskou ženou persekvován a poslán na nucené práce, za komunistů jeho dílo zneužito a jeho předválečné postavy vydávány za vzor socialismu. Každopádně za sebou zanechal velkolepé dílo, je to idol mého dětství, to že je mám rád ze mě komunistu neudělalo… Brouk Pytlík, Ferda Mravenec, Beruška a mnohé další méně známé postavy. Unikátní výstava, stojí za to. Koho jste měli nejradši vy? Já samozřejmě Ferdu…

VRTIŠKA & ŽÁK: ZA DOBRÝ DESIGN

Bylo mi ctí spolu s ředitelem Janem Pressem zahájit zahájit oslavy 150. výročí založení Uměleckoprůmyslového muzea v Brně v rámci Moravská galerie v Brně, jejichž součástí bylo slavnostní otevření výstavy VRTIŠKA & ŽÁK: ZA DOBRÝ DESIGN (VRTIŠKA • ŽÁK), dále také vyhlášení finálových trojic Cen Czech Grand Design 2022, tedy celkem 80 tvůrců a firem, které vybrala Akademie designu ČR, má letos šanci získat prestižní ocenění v jedné z 8 kategorií (produktový design, móda, šperk, grafický design, fotografie, ilustrace, výrobce a objev roku).

Český design má ve světě skvělé jméno, výstava minulých vítězů Grand Design vás o tom také přesvědčí. Tak chystáte-li se do Brna, či v něm dokonce jste, tak musíte vidět. A vlastně celá stálá expozice designu tam je fajn.

KRIŠTOF KINTERA a jeho “Kresby” v Doxu.

DOXU jsem byl 2x za jeden týden, nejdříve prohlídka s mnohými velvyslanci, diplomaty a skvělou kurátorkou Michaelou Šilpochovou, doporučuji snad všechny výstavy, co tam jsou, zejména silná je “Bolest těch druhých”, o (ne)možnosti zprostředkování bolesti a utrpení z války…

Ale druhá návštěva v minulém týdnu ve čtvrtek, za mě asi zatím největší kulturní událost roku. Takový krásný deníček českého (nejenom) sochaře Krištofa Kintery. Zahájení výstavy HOW CAN I HELP YOU? Ve třech patrech DOXu. Poprvé, a prý asi na dlouhou dobu naposled, máte možnost pohromadě sledovat více než 300 Kinterových „kreseb“. Krištofa Kinteru zná české i zahraniční publikum především díky jeho sofistikovaným kinetickým sochám a monumentálním, technicky náročným instalacím v galeriích i veřejném prostoru, tohle je trochu něco jiného, o to je to zajímavější, o to je to unikátnější. Must see! 

Tak neváhejte.